Ikon for søg
3. Hjørnet af Algade og Jernbanegade
3. Hjørnet af Algade og Jernbanegade

Om skolen

3. Hjørnet af Algade og Jernbanegade

Fortsæt af Algade hen til Gravensgade. Vend dig over mod hjørnet af Algade og Jernbanegade.

Mange af de tyske våben blev stjålet ved højlys dag for næsen af tyskerne f.eks. fra tyske biler og barakker, men de unge modstandsfolk stjal også tit våben fra konditorierne. Du står foran datidens konditori Holle, hvor der både var forretning og konditori med servering.

De tyske soldater var godt tilfredse med at være udstationeret i Danmark, som de kaldte flødeskumsfronten. Her var fredelige forhold og bedre forsyninger end i de fleste andre besatte lande. Der blev da også indtaget en del flødeskumskager på de aalborgensiske konditorier. Konditoriernes garderober var således et oplagt sted at lede efter tyske våben i tyskernes overtøj eller de våbenbælter, som blev lagt i garderoben.

Konditori Holle var et oplagt sted til den type våbentyverier. Som du kan se, sidder vinduerne i Algade ret lavt, så Churchill-drengene kunne nemt gå forbi og tjekke om, der var tyske soldater indenfor.

Samtidig var det let at smutte hen og aflevere tyvegodset i klostret. Ved våbentyverier andre steder i byen, havde man af og til besvær med at få fragtet godset ubemærket hjem til samlingen, fordi det faste transportmiddel var cykler. Det fremgår da også af politiets forhørsprotokoller, at der ind imellem var nogle, som bemærkede drengene, der luskede rundt.

Det var da også sådan, at det lykkedes for politiet at få fanget Churchill-klubben. En dag havde Helge og Knud nemlig stjålet en revolver her på konditori Holle, og da servitricen havde lagt mærke til den lidt forfængelige Knud, som spejlede sig i konditoriets vindue for at få frisuren på plads kunne hun tydeligt huske ham, og hun kunne derfor senere udpege ham, hvorefter hele gruppen hurtigt blev optrevlet og arresteret.

Mens drengene sad i arresten i Kong Hans Gade fik de flere gange tilsendt kager som gaver blandt andet fra Holles konditori, men det var nok en ringe trøst.

Tilbage til byvandringsoversigten