Ikon for søg
6. Jernbaneviadukten
6. Jernbaneviadukten

Om skolen

6. Jernbaneviadukten

Gå tilbage til Vesterbro og gå op på broen over jernbanen. Tag et lille stop og kig ned på jernbanen, mens du forestiller dig, at der kører masser af tog til og fra Aalborg med gods til tyskerne. Det var Churchill-klubben også klar over, så i begyndelsen af maj 1942 lavede de nogle af deres mest vellykkede aktioner. Lige efter klubben start, begyndte de forsigtigt med nogle ret små og lidt ufarlige aktioner såsom at ødelægge nogle af de tyske skilte i byen og ved f.eks. at male pilespidser på hagekors, fordi de havde hørt, at så blev det til et antinazistisk tegn.

Efter nogle uger begyndte de at stjæle våben, ødelægge tyske køretøjer og i februar 1942 satte de også ild til et kontor i Nørresundby hos et firma, som samarbejdede med tyskerne. Men nu begyndte de at tænke større, så derfor sneg de sig en aften ind på et indhegnet jernbaneområde og antændte nogle togvogne blandt andet lastet med dele til flymaskiner. Aktionen blev en stor succes, og da de danske brandfolk ikke skyndte sig med at få branden slukket – de vidste jo godt, hvem der skulle have godset – nåede de unge modstandsmænd også at stille sig op blandt de nysgerrige tilskuere.

To aftener senere vendte de tilbage og gentog succesen, og de fik igen med held sat ild til et par jernbanevogne, men nu var jorden kommet til at brænde under fødderne på de unge sabotører.

Tilbage til byvandringsoversigten