5. Jernbanegade / Danmarksgade / Prinsensgade

Slå fra Vesterbro et lille sving ned ad Prinsensgade, hvor I finder tyskernes hovedkvarter.

På fotoet får man en fornemmelse af, hvor meget besættelsesmagten fyldte i gadebilledet.

Tilbage i april 1941 – altså et halvt år før Churchill-klubben tog fat, gik Peter Pallesen, der var elev på Katedralskolen, hver dag her til og fra toget. En dag blev det for meget for ham med de tyske soldater og hagekorsene, så han spyttede foran hovedkvarteret. Det så vagtposten, og Peter blev hevet ind til kommandanten til forhør. Peter blev anklaget for at spytte på den tyske fane, og som straf skulle han give en officiel og højtidelig undskyldning til kommandanten i overværelse af Katedralskolens rektor, klasselæreren og hans egen far – og det var den milde straf han fik. Der var flere af de tyske spidser i byen, der mente, at han skulle have fængselsstraf.

Rektoren fra skolen fik besked på, at hvis noget lignende gentog sig, så ville man lukke Katedralskolen, så skolen og besættelsesmagten var allerede på dette tidspunkt på kollisionskurs.

Eleverne på skolen holdt med Peter, så der blev klappet af ham i skolegården og modviljen mod tyskerne tog til. Aalborg Katedralskole var ved at blive radikaliseret, og de to brødre kom på rette tidspunkt til skolen, da flere af eleverne allerede var tæt på at ville trodse tyskerne.

Tilbage til byvandringsoversigten