Adgangskortet
Fagenes mål og indhold
STX studieretninger
Er du interesseret i at starte på STX på Aalborg Katedralskole?
Du kan her læse lidt mere om uddannelsen, men også få et indblik i, hvordan det er at være STX-elev på Aalborg Katedralskole. I nedenstående video kan du se et lille udklip fra en dag som STX-elev, og du kan på vores hjemmeside også møde en elev og høre, hvordan det har været for dem, at gå på skolen.
Aalborg Katedralskole udbyder 14 forskellige studieretninger. I menuen fremgår det, hvilke studieretninger det drejer sig om. Her kan du klikke ind og læse mere om de enkelte studieretninger.
Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at alle studieretninger bliver oprettet. Det afhænger af, hvordan eleverne vælger efter grundforløbet. I 2024/2025 blev alle studieretninger oprettet.
Du kan møde en elev fra vores forskellige studieretninger her på hjemmesiden, og læse om, hvordan deres oplevelse af deres studietid har været for at få et indblik i livet som gymnasieelev på Aalborg Katedralskole
Studentereksamen (STX)
Gymnasiet er en 3-årig uddannelse og består af et indledende grundforløb på 3 måneder og en specialisering af de sidste 2 3/4 år i et studieretningsforløb.
Grundforløbet
I grundforløbet har du obligatoriske fag, som er fælles for alle. Formålet med grundforløbet er, at du skal blive klar til at vælge studieretning.
Særlige forløb
Desuden er der særlige forløb:
Almen Sprogforståelse, hvor dansk og fremmedsprogene samarbejder for at give en fælles basis for det sproglige arbejde.
Det naturvidenskabelige grundforløb, hvor fagene biologi, fysik, kemi og naturgeografi samarbejder for at give en fælles introduktion til de naturvidenskabelige fag.
Studieretningsforløbet
I løbet af grundforløbet vælger du din studieretning, og du er klar til at begynde på studieretningsforløbet i november måned.
I studieretningsforløbet sker der en faglig specialisering i de valgte studieretningsfag. Desuden har du stadig obligatoriske fag og valgfag.
Studentereksamen
En hel studentereksamen består normalt af mindst fire fag på A-niveau og et antal fag på B- og C-niveau. A-niveauet er det højeste.
Obligatoriske fag (med niveau i parentes)
Dansk (A), Historie (A), Engelsk (mindst B), Fortsættersprog (tysk eller fransk) (mindst B) eller Begyndersprog (fransk eller spansk) (A), Oldtidskundskab (C), Religion (mindst C), Idræt (mindst C), Matematik (B - dog C i spansk/engelsk/tysk-studieretningen), Fysik (mindst C), Samfundsfag (mindst C), Kunstnerisk fag (billedkunst, mediefag eller musik) (mindst C), 2 af fagene biologi, kemi eller naturgeografi, afhængig af studieretning (mindst C).
Valgfag på Aalborg Katedralskole (efter niveau)
Du skal i løbet af 2.g tage stilling til, hvilke valgfag du ønsker. Inden valget får du en grundig orientering om, hvilke valgfag der kan indpasses i den studieretning, som du har valgt. Nedenfor kan du se, hvilke valgfag vi udbyder på Aalborg Katedralskole.
Det er målsætningen, at så mange elever som muligt får opfyldt deres primære valgønsker, men skemalægning og manglende plads på et valghold kan betyde, at enkelte elever ikke kan få deres primære ønske om valgfag opfyldt, selvom et ønsket fag oprettes.
A-niveau | B-niveau | C-niveau |
Engelsk | Billedkunst | Billedkunst |
Du skal have mindst et af følgende fag på A-niveau: Matematik, biologi, fysik, kemi, engelsk eller et fortsættersprog enten som studieretningsfag eller som valgfag.